Antioxidanter för hälsa och skönhet
C-vitamin är en kraftfull antioxidant

Antioxidanter för hälsa och skönhet

Att vi behöver antioxidanter för hälsa och skönhet har alla fått höra men varför? Och var hittar vi dem?
När någonting oxiderar åldras det och blir förstört. Ett exempel som alla känner till och har upplevt är när järn oxiderar och blir rostigt. Andra exempel är när man skalat en frukt som banan eller avokado. Om man låter dem ligga framme åldras de snabbt, blir bruna och mindre aptitliga. Detta kan man motverka genom att tillföra några droppar saft från en citron. C-vitamin är nämligen en kraftfull antioxidant.

Antioxidanter för att hålla huden och kroppen ung

På samma sätt åldras människokroppen, både på insidan och på utsidan genom oxidation. Oxidation är en kemisk process, som i korta drag sker, genom att en molekyl avger eller förlorar en elektron. Detta händer, grovt förenklat, när någon annan molekyl, som förlorat en elektron och därför blivit instabil, ”stjäl” en elektron. Dessa instabila molekyler som ”stjäl” elektroner från andra molekyler kallas ”fria radikaler”.
Dessa ”fria radikaler” orsakar alltså oxidation, förstörelse och åldrande och för att motverka detta behöver vi antioxidanter som skyddar kroppen mot oxidation genom att själva oxidera istället.
Antioxidanter kan vi tillföra både genom kosten och utifrån via ex hudvårdsprodukter.

Exempel på antioxidanter

Exempel på antioxidanter är:
C-vitamin, som vi tidigare sagt och som vi framför allt hittar i frukt och bär, såsom apelsiner, vinbär och acerolabär m fl.
E-vitamin, som är en fettlöslig vitamin, finns i stora mängder i oljorna från oliv, argannöt och solros samt bl a i nötter, frön, avokado och ägg.
Polyfenoler och Fytosteroler är också kraftfulla antioxidanter som återfinns i olivolja.

Antioxidanter i hudvården

Alla dessa antioxidanter är viktiga ingredienser i våra fina hudvårdsprodukter då de alltså har vitala anti-age egenskaper. Läs mer om olika ingredienser i hudvårdsprodukter och på vilket sätt de hjälper till att ta hand om och vårda din hud på Leannas.se under:

Ingredienser.

Stäng meny