Medarbetare blir utmattade när stresstålighet är en dygd

Medarbetare blir utmattade när stresstålighet är en dygd

Vi måste våga börja prata om den psykosociala arbetshälsan. Vi kan inte förlita oss på att den som lider av stress ska säga ifrån. Tvärtom gör engagerade medarbetare ofta sitt bästa för att dölja hur det står till.

Vad är det som gör att det är så viktigt att dölja att man lider av stress? Ingen skulle komma på tanken att försöka dölja att man fått influensa eller ryggskott.

Tittar man på annonser om lediga tjänster kanske man kan få en ledtråd. Den person man söker ska oftast vara fokuserad, mål- och resultatinriktad, flexibel och stresstålig. Flera bollar ska kunna hållas i luften samtidigt och man ska vara beredd på att jobba över vid tillfällen av hög belastning. Övertidsersättning förhandlas ofta bort mot högre lön och en extra semestervecka.

Den som söker och får ett jobb i enlighet med dessa kriterier känner sig naturligtvis stolt och glad. Man har ju fått ett jobb på ett företag där bara mycket duktiga personer arbetar.

Arbetsgivaren kanske också har ett mycket gott rykte om sig att ha en bra personalpolitik. Det kanske satsas på friskvård, After-works, resor, kick-offs och teambuildingsaktiviteter av olika slag. Sammanhållningen ska stärkas och man ska ha kul på jobbet.

Hur kul är det då att behöva erkänna, för sig själv, sina kollegor och sin chef att man inte var stålmannen/kvinnan? Det är förmodligen lättare att bita ihop och intala sig att det snart blir bättre. Efter den här leveransen…den här puckeln…så blir det lite lugnare…eller?

Vi måste börja prata med varandra och fundera över vilka signaler vi sänder ut. Ingen är immun mot långvarig stress och alla arbetsgivare är måna om att få behålla sina duktiga medarbetare.

Leanna coaching erbjuder skräddarsydda utbildningar för just ditt företag. Utbildningarna som har ett coachande förhållningssätt och syftar till att ni ska hitta just ert sätt att förebygga utmattning kan även utgöra en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Stäng meny