Bivax och honung för hälsa och skönhet
Bin producerar inte bara honung utan också det fina bivaxet, en utmärkt ingrediens i hudvårdsprodukter.

Bivax och honung för hälsa och skönhet

Bina är nästan obegripligt viktiga allt liv på jorden. Den allra viktigaste funktionen är förstås den som pollinatörer så att växter kan utvecklas och föröka sig. Annars tänker vi kanske oftast på produktionen av honung som vi människor använt som livsmedel och läkemedel i tusentals år.
Honung har antiseptiska egenskaper, dvs den motverkar bakterier och virus. och vem har inte druckit en kopp te med honung när man har haft hosta och ont i halsen. Men tänk på att honungen är värmekänslig och tappar sina antibakteriella egenskaper när den hettas upp. Teet ska därför svalna och bara vara ljummet när man tillsätter honungen. Det går också bra att stryka lite honung på besvärliga sår för att förbättra läkningen

Bivax i hudvårdsprodukter

Bina producerar ett vax för att bygga de kakor med celler där de förvarar honungen som de producerar. Det går åt stora mängder honung för att producera bivaxet, så vaxet har också en del av de goda egenskaper som honungen har. Det har t ex antibiotiska egenskaper men även stor förmåga att hålla vätska.
Det mjukar upp torr och narig hud och ger skydd när huden är irriterad. Därför används det gärna som en naturlig ingrediens i kosmetiska produkter och salvor. Bivaxets hållbarhet är näst intill oändlig eftersom den inte blandar sig med syre eller oxiderar.
Läs mer om ingredienser i hudvårdsprodukter hos Leanna. Klicka HÄR

Andra bi-produkter

Förutom honung och bivax producerar bina propolis, drottninggelé, bigift och pollen. Läs mer om dessa och vad de används till hos biodlarna. Klicka .HÄR
Läs mer om honungens positiva egenskaper på Kurera. Klicka HÄR
Stäng meny